Det behövs bara tålamod

ChristerPrinzell Gatufoto Bild 2 av 2
Foto: Christer Prinzell. Den vinnande bilden på 2017 års tema ”En i mängden” premierades med både diplom och den ny fräscha boken om gatufoto: ”Mitt liv på gatan” av C-H Segerfeldt.

I gatulivet finns allt en fotograf behöver; rikedom på motiv, inspiration till kreativa lösningar, omväxling, spänning.

Så om nu allt är givet och på plats, vad behöver då fotografen egentligen göra?

Ett bra arbetssätt är att göra som LFK:s gatufotograf 2017, Christer Prinzell (grattis!). Han letade upp en plats med mycket folk och sedan väntade han. Och väntade. Årets tema hade han klart för sig: ”En i mängden”. Det är bara att vänta.

Så han fortsatte att vänta. Knäppte några bilder. Väntade. Bland den svart-grå folkmassan som passerade under honom visste han precis hur en i mängden skulle se ut.

Det är tålamodet som gör skillnaden mellan duktig och bra. Och även om alla inte är utrustade med den talangen kan man alltid bestämma sig för att det måste få ta tid.
Och plötsligt dök motivet upp.

Titta nu på bilden ovan. Är det någon tvekan om vem som är en i mängden? Den gula färgen drar direkt blicken till sig och plötsligt blir en person tydlig, på väg någonstans och därmed även lite intressant.

Denna gång hjälpte färgen fotografen, men han kunde också gjort en manuell fokusinställning på en utvald plats som motivet skulle passera och jobbat med kort skärpedjup. Då hade övrigt blivit lite suddigt. Detta går självklart också att göra i efterhand, men det är roligare att testa teknik på plats.

Att en i mängden är söt och vågar gå med hela jeans skiljer också ut henne från övriga.

Och det är alltid lättare att fotografera gatulivet om man har bestämt sig för ett tema. Att bara ge sig ut på måfå ger säkert en massa barnvagnar, slitna jeans, trötta gubbar och väntande människor, men temat ger en berättelse, ett möte och hjälper dig att koncentrera dig.

Varför inte testa gatufotogruppen. Tid och plats för nästa möte finns i kalendariet.

Gästkrönikör och ansvarig för gatufotogruppen
C-H Segerfeldt

Mats tog hem bilduellen - munk i motljus

mats rudolfsson bildduell bild 1 av 2
Foto: Mats Rudolfsson

Det stora tävlingsmötet inleddes med den alltid lika spännande bildduellen. Rekordmånga bilder ville vara med i tävlingen, hela 47 bilder kände för att ställa upp. Under andäktig tystnad visade Jani två bilder i taget och vi räckte lydigt upp handen på den bild vi gillade bäst. Efter drygt fyrtio dueller, varav många väldigt jämna, vi fick räkna rösterna ett flertal gånger, hade vi en klar vinnare - munk i motljus - stort grattis till Mats Rudolfsson.

Efter en kort lektion i gatufoto av vår maestro C-H Segerfeldt, och speciellt vad ”en i mängden” innebar, fick vi ta del av bidragen till ”Årets gatufotograf”. Domaren, C-H, hittade en självklar vinnare - stort grattis till Christer Prinzell - som vann ett signerat exemplar av domarens bok "Mitt liv på gatan".

Därefter blev det dags för sista omgången i klubbmästerskapet med temat ”kontakt”. Där utsåg domaren, Lennart von Sydow, Kerstin Persson till vinnare i påsiktsklassen och Mats Rudolfsson till vinnare i projektionsklassen - stort grattis.

Nu tar vi jullov - nästa möte blir den 31 januari.

Styrelsen önskar alla medlemmar en God Jul och Gott Nytt År!

Månadsmöte den 13 december - stora tävlingsmötet

Nu är det dags för årets sista månadsmöte, och som vanligt är det då "Det Stora Tävlingsmötet". Det lär bli en spännande kväll.

Vi ska klara av:

• Bildduellen, årets mest spännande tävling där du får delta med två projektionsbilder
  • Årets gatufotograf, med temat "En i mängden"; du får delta med två projektionsbilder och kan vinna C-H Segerfeldts bok "Mitt liv på gatan"
  • Sista omgången i klubbmästerskapet, med temat "Kontakt"; nu ska allt avgöras, och du får som vanligt delta med två projektionsbilder och två påsiktsbilder.

Kom i tid, det var fullsatt senast!

Varm välkomna!