Månadsmöte den 24 april - Hans Strand - prisbelönad landskapsfotograf

thumbnail Hans Strand Portrait

Vad händer på onsdag? Vi låter Hans Strand berätta själv:

–  Jag kommer att visa ett retrospektivt bildprogram som börjar med mitt yrkesvägval när jag slutade som ingenjör och bestämde mej för att bli landskapsfotograf.

I bildflödet kan vi se brytpunkter i min bildstil från att fotografera berg i stämningsljus, mitt stora Islandsprojekt, till mer abstrakta bilder av nära landskap och slutligen till att fotografera landskap formade av människan. Programmet tar ungefär 1 timme.

Jag kommer också att ta med några av mina böcker till försäljning, bland annat min nya stora Islandsbok.

Välkomna!

Månadsmöte den 27 mars - Per-Anders Pettersson - dokumentärfotograf med Afrikanska kontinenten som arbetsfält

thumbnail PAP KIN005

Per-Anders Pettersson är dokumentärfotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika sedan 2001. Han har hela den Afrikanska kontinenten som arbetsfält, med internationella tidskrifter som uppdragsgivare. Han var tidigare bosatt tio år i New York där han gjorde nyhetsjobb runt om i världen.

Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser i bland annat World Press Photo, NPPA, och Unicef Photo of the Year och han har haft flertalet separatutställningar i såväl Sverige som internationellt.

Kvällens föredrag tar avstamp i hans första resa till Sydafrika 1994, då han följde Nelson Mandela och ANC:s valkampanj. Han kommer att berätta om sitt mångåriga arbete i Sydafrika, som utmynnade i boken ”Rainbow Transit”, men även om sitt följande stora projekt African Catwalk och om sina  pågående projekt i Soweto och i Kongo, där han bl.a följer de Kongolesiska Sapeurerna.

Temat i klubbmästerskapets första omgång är ”Jubileum”.

Välkomna!

Rapport från första studiebesöket på Crimson

Besök Crimson 1

Foto: Jesper Sannel

Pär Holmberg på Crimson tog väl hand om oss under kvällen Han började i entrérummet med att berätta om de olika tekniker för reproduktion och material som dom använder sig av. I entrérummet har de en stor utställning med bilder printade med olika tekniker, ett besök rekommenderas.

Sedan fick vi en ordentlig rundvandring i deras produktionslokaler där Pär berättade om de olika arbetsmomenten och teknikerna. Många slogs nog av hur pass mycket manuellt arbete som ligger bakom och man (i alla fall jag...) fick en större förståelse för varför det kostar en hel del att reproducera sina bilder på olika sätt, eller att få dem ramade.

Man blev sugen på att göra något av sina bästa bilder, men med så många olika möjligheter att använda olika tekniker och material känner man sig lite villrådig. Men Pär lovade att hjälpa till med detta om man var intresserad!

Ett mycket lärorikt och trevligt studiebesök.

Jesper Sannel
Gästkrönikör

Inspiration och tips - från Elisabeth Landberger

Foto: Anders Bauer

Vi var många som kom till vår sponsor Scandinavian Photo, dels för att passa på att handla lite men kanske framförallt för att lyssna på och inspireras av Elisabeth Landbergers stämningsfulla bildföredrag, många tagna med dubbelexponering eller lite längre exponeringstid. Med bakgrund som keramiker letar hon ständigt efter nya möjligheter med kameran som verktyg. På bilden delar hon med sig av sina tips och sina erfarenheter på vägen att ständigt utvecklas som fotograf.

Stort tack till Scandinavian Photo och Elisabeth Landberger för en mycket lyckad kväll.

Månadsmöte den 27 februari - Elisabeth Landberger - närvaro, känsla, form och ljus - hos Scandinavian Photo

Elisabeth L
Foto: Elisabeth Landberger

”För mig handlar fotografi om närvaro, om känsla, form och ljus. Jag vill beröra och skapa magi. Mina största inspirationskällor är naturen, och mötet, både med människor och djur. Och oavsett om jag fotograferar landskap en stekhet dag på savannen eller ett lyckligt brudpar handlar det om att vara där, och att fånga känslan i ögonblicket.

Jag har ha en mängd olika kunder, både företag, organisationer och privatkunder. Jag jobbar även som reseledare för fotoresor, bland annat till Finland, Namibia och Japan. Är sedan förra året anställd på Scandinavian Photo, med ansvar för deras ”events” och även kontaktperson för Lidingö Fotoklubb, vilket är extra kul.

Jag kommer att prata om att utvecklas som fotograf, att hitta sitt eget uttryck, om att ta kreativa bilder och beskriva olika tekniker inom den genren”.

Elisabeth Landberger, bildförevisare vid vårt månadsmöte hos Scandinavian Photo.