NYHETSARKIV - 2011

Kolla krypen på TV!

I våras visade Johan Halmén upp sig och sina kryp för LFK-medlemmarna. Det var ett fascinerande skådespel bland alla kryp som vi inte visste fanns. Nu har Mitt i naturen gjort ett TV-inslag med Johan. Du hittar det på fotosidan.se eller direkt på svtplay.se. Programet sändes den 8 december. Så skynda dig att kolla!

Bruno Ehrs: Foton ska vara som trafikskyltar!

LFK 111214 Bruno Ehrs 400 px 4Bruno Ehrs delade med sig som bildbedömare och domare. Foto: K-E Brunstedt

Bruno Ehrs blev en upplevelse. Framför allt för sin starka domarinsats. Han bedömde var och en av de tolv placerade bilderna. Han kritiserade och föreslog.

– Bilden ska vara som en trafikskylt! Betraktaren ska inte ett ögonblick missa budskapet eller vad fotografen avser. Bilden ska vara ren från allt som inte har där att göra.

– Ni måste våga ta i, rådde han de 35 LFK-medlemmarna. Alla vet hur hösten ser ut. Det är många gula löv, sa han och visade på bordet med ett 15-tal påsiktsbilder på hösttemat.

– Jag fastnar för de bilder som sticker ut. Bilder som antingen visar upp ett känt motiv på ett litet annorlunda sätt eller som är tekniskt och fotografiskt skickligt tagna.

Bruno Ehrs betonade också att bilden ska se ut som fotografen vill att det ska se ut. Då måste man jobba med efterbearbetning.

– Det är inte manipulering utan anpassning, slog han fast och fick många instämmande nickar.

Hösttemat var också det sista i månadstävlingen som därmed är avgjord. Klubbmästarna får sina förtjänta priser vid årsmötet, då också alla 2011 års vinnarbilder tävlar om titeln Årets bild. Årsmötet ger oss även möjlighet att se mer av medlemmarnas fotografering. Den 25 januari 2012 är det Anders Bauer som visar bilder från Svalbard. Räkna med vackra natur- och djurmotiv.

C-H Segerfeldt

Hannah bjöd på en svindlande resa

LFK 111130 Hannah Modigh 700 px 2

Hannah Modigh var entusiastisk över Bo Vadings, till vänster, bild på temat fart, som också vann månadstävlingen. Foto:Karl-Erik Brunstedt.

Hannah Modigh har ett mycket träffande efternamn. Det var många bland de över 40 medlemmarna på novembermötet som undrade: hur kan en ung, söt flicka ge sig rakt in bland fattigdomsfrustration och påtända ungdomar i Appalachernas trista kolgruvedistrikt? Vad var det som drev henne att under tio veckor bo i en bortglömd håla och fotografera allt och sedan göra en bok på eländet? Frågan blev obesvarad, men boken vann priset ”Årets fotobok 2010”. Och mitt i detta ger hon sig sedan iväg till ökända stadsdelar i San Francisco för att fotografera manliga prostituerade.

Kanske var hennes väna framtoning till hjälp för hon visade upp bilder på mötet som bara kunde vara tagna, där det rådde enighet och fullt förtroende mellan fotograf och modell.

En svindlande upplevelse blev det, många frågor och mycket diskussioner. Både kring bildteknik (Hannah fotograferar fortfarande analogt), komposition och upplevelser.

Ögonblicket avgjorde duellen

Lennart v Sydow duell 2Lennart von Sydows bild på Stockholmsbriggen utanför Blå Jungfrun avgjorde bildduellen vid oktobermötet. Ett 60-tal bilder tävlade i utslagstävling och det var många svåra val, men till sist fick Stefan Zander se sig besegrad med nedanstående bild. Solnedgångar tycks vara ett vinnande koncept!

Bildduellen 2011 zander 2

När sängkammaren blir arbetsplats

Över 40 medlemmar slöt upp på oktobermötet. De fick möta en spännande fotograf, som visade och berättade ur tre av sina åtta böcker. Flest frågor fick Lena Granefelt kring sitt arbete med boken Kåt, Glad och Tacksam. Svårast var utöver att hitta modeller, att förklara för dem som deltog att hon var färdig med fotograferandet. När hon tog ner kameran var hon ju inte längre i arbete, utan i intim närhet av två personer i en kärleksakt.

I bildduellen tävlade hela 38 bilder och till sist stod Lennart von Sydow som segrare med en bild på briggen Tre Kronor.