NYHETSARKIV - 2014

Anne och Lennart klubbmästare

Att Anne Ruotsalainen och Lennart von Sydow skulle ta hem var sin klass i klubbmästerskapet var klart redan före årets sista deltävling. Anne vann projektion med 55 poäng och Lennart påsikt med 57.

Decembers överraskning (nåja) var Helen Quarfot som visade att enträget fotojobb ute i verkligheten lönar sig. Hon vann projektionsklassen och blev etta och tvåa i påsikt.

– Jag tyckte ämnet I trollskogen var så roligt att jag nog från och till under hela året jobbat med det, förklarade Helen.

Domare Jani Westman betonade att ämnet ska kännas när man tittar på bilderna och den känslan hade Helen fått fram.

Vinnarna får sina priser vid årsmötet den 28 januari 2015, då vi även utser årets bild. Höjdpunkten blir Elisabet Lingös bildvisning fån Micronesien.

Så tar du bättre bilder!

Lindberg

Stefan F Lindberg var i huvudrollen hela novembermötet. Först fick vi njuta av hans bilder från projektet ”Sjömän II” och sedan ledde han gruppdiskussioner kring vad som gör en bild bra: ljuset, kompositionen, berättelsen, bildestetiken o.s.v.

Läs december månads nyhetsbrev för en mer utförlig beskrivning av mötet.

Pressfoto - inte bara krig och elände

Pressfotografen Fredrik Funck, DN, berättade på oktobermötet om sitt omväxlande jobb och visade bilder från många olika uppdrag. Med experimentlust och lekfullhet har han löst svåra uppgifter och på det sättet lyckats undvika den slentrian som kan uppstå även i pressfotojobbet. Drygt 40 medlemmar fanns på plats och fick ta del av Fredriks många kreativa bilder.

Bland stenar och sjöbodar

Kapplasse lfkJani Westman, David Tjärnén, Atze Dijkstra och i bakgrunden Leif Preger bland kullerstenar på udden Kapplasse i Norduppland. Foto: Lennart von Sydow.

Stenar i alla former, klippor och sjöbodar dominerade fotomotiven när Lidingö Fotoklubb gjorde sin årliga fotoresa. Självklart lockade även de gamla brukssamhällena runt Öregrund. Elisabeth Lingö hade ordnat en god och fast ram kring arrangemanget och sedan spreds deltagarna för alla vindar. I små grupper tog man sig till stränder med kullerstenar (Kapplasse, Stenskär m.fl) sjöbodar och fiskehamnar (Fågeludden, Gräsö).

Umgicks gjorde man vid måltiderna och när man på lördagskvällen visade varandras bilder och fick kamratlig kritik/bedömning.

Mikael tog första segern

Mikael Roos tog sin första seger i klubbmästerskapet med en bild som han själv betecknade som ”överskott”. I väntan på havsörnarna fotograferade han närgångna måsar och det blev en kollektion som vann domare KlaraGs gillande. Hela resultatlistan kan du läsa här.

KlaraG var en frisk och inspirerande fläkt från reklamfotovärldenk och det var nog åtskilliga av de drygt 45 närvarande som blev inspirerade till stillebenfotografering.

Det blir tävling på oktobermötet. Tema ”På gatan” flyttas från november, då Stefan F Lindberg ska få mer utrymme för sina kunskaper inom bildkomposition.